Elke donderdag wordt in het gebouw Ons belang in Lage Zwaluwe door een aantal vrijwilligers eten gekookt voor alleengaanden en voor oudere echtparen. Het doel is met elkaar in contact te komen door gezellig samen te eten. Voor het kleine bedrag van €5,- wordt een smakelijk drie gangenmenu op tafel gezet. Of het moeilijk is om voor zo een laag bedrag eten te koken? Jawel, maar met wat aanwijzingen hebben ook de nieuwe vrijwilligers deze vaardigheid snel te pakken.

Door Kitty Lokate

Op donderdagochtend worden de boodschappen gedaan zodat alle ingrediënten vers zijn. Wie kookt doet de boodschappen en het leuke hierbij is dat diegene zelf mag bedenken wat er gegeten gaat worden. De tafels worden gedekt en de voorbereidingen voor het koken worden getroffen. Die bestaan met name uit het snijden van veel groenten. Er komen tegenwoordig namelijk zo’n 20 mensen elke week eten. Hoofdkok is deze donderdag Corry Rompa; Josine Verkooijen en Cock de Klerk zijn de assistenten. Bescheiden als ze zijn willen ze eigenlijk niet op de foto omdat er nog zoveel andere vrijwilligers meehelpen met de Eeterij. Maar vooruit, voor een artikel in ’t Carillon willen ze de lezers wel een gezicht geven.

Flink verwend

Om 12.00 uur komen de gasten binnen. Ze krijgen een drankje en om 12.15 uur wordt het eerste gerecht geserveerd. De meeste aanwezigen hebben van kinds af aan mee gekregen dat ze moeten eten wat de pot schaft en dat is in dit geval helemaal geen probleem. De sfeer is opperbest en de herinneringen aan vroeger komen vanzelf boven. Dat ze vroeger altijd met veel mensen aan tafel zaten, het altijd een kabaal was en dat je moest zorgen dat je je deel van het eten kreeg én op je stukje vlees moest letten. De Italiaanse pomodorisoep van vandaag bevat geen soepballetjes om bij elkaar te kapen maar is zeer smaakvol. De hors d’oeuve wordt enthousiast ontvangen, en bij het toetje, een glas met cake, vers geklopte slagroom en bosbessen, wordt iedereen nog vrolijker. “Ik kijk hier al vijftien jaar elke week naar uit, ” zegt een mevrouw. “We worden iedere keer flink verwend, ” vat een van de andere deelnemers het geheel tevreden samen. Tegen 13.30 uur is iedereen naar huis en is de afwas gedaan.

Interesse?

De Eeterij de Pastorij is in 2007 door de toenmalige pastor Luud van Andel opgezet, toen nog in de pastorie van de Katholieke kerk. Hij is inmiddels met emeritaat en af en toe eet hij met zijn vrouw gezellig mee. Of er nog meer mensen mogen komen eten? Zeker, dan gaan ze gewoon wat met de tafels schuiven. Bij interesse, ook als u het leuk vindt om mee te komen helpen, kunt u zich melden bij Cock de Klerk, telefoonnummer 0168 48 43 64 of via email: cockdeklerk@kpnplanet.nl.