Made – “Het is goed toeven hier onder deze natuurlijke parasol,” laten de moestuinders van de ‘Plukde DagTuin’ op het terrein van hoeve Westnoordeind bij de familie Smits aan de Rozenbloemstraat 67 in Made weten. De oogst van de dag staat klaar in de koele ontvangstruimte. De grote groep zit op vrijdagmiddag in de herfst-hitte-golf te genieten van een drankje na de inspannende arbeid. Tips, ideetjes voor recepten, sportprestaties en natuurlijk de laatste roddels vliegen over en weer. Precies het idee wat initiator huisarts dr. Mascha de Kok voor ogen had. Een moestuin zorgt voor energie en ontmoetingen. Zo kun je eenzaamheid onder achterblijvers tegengaan. “Je gunt iemand geen lijden, na een ingrijpend verlies. Mensen kunnen hier hun geluk hervinden,” zei De Kok vorig jaar.

Door Michiel Peeters

En dat plan kwam uit. ‘Binding en ontmoeting door groen werk’. Het tweede jaar is een feit en de groep mag zich inmiddels bijna ervaren moestuinders noemen. Ze zijn vorig jaar allemaal overgegaan van de ‘kleuterklas naar de grote klas van de moestuinschool’. En de oogst is overweldigend.

De groene vingers van de PlukdeDagTuin vinden het oogsten van zelf-geteelde groentes superleuk. Echt en supervers voedsel: daar is het iedereen toch allemaal om begonnen?

Na het vele schoffelwerk en andere voorbereidingen levert de makkelijke moestuin al na twee maanden een oogst in je mandje. Van niets naar een eetbare pluktuin en als dressing er gratis bij ‘een praatje’.

Oogsten is voor iedereen super leuk. Want in plaats van hele planten te oogsten, pluk je je maaltijden bij elkaar. Zin in een salade? Loop met een bakje de tuin in en pluk van je slaplantjes wat blaadjes bij elkaar. De kropjes laat je staan om verder door te groeien. Oogst een uitje, knip wat verse kruiden, pluk wat tomaatjes als die al rijp zijn, een komkommertje… Worteltjes? Die heb je vast niet allemaal tegelijk nodig. Oogst de grootste exemplaren en laat de kleinere lekker doorgroeien.

De makkelijke moestuin is minder een oogsttuin, waarbij je in één keer een mega-oogst hebt. Maar ja dat komt niet altijd uit. Het zou mooi zijn. Sommige groentes doen het beter in het voorjaar en andere in de zomer of in de herfst. Want zoals het gezegde gaat: er leiden vele wegen naar Rome. Helaas zitten sommige van die wegen vol kuilen. En daar lopen ook groene tuinders tegenaan. Maar de eigen pluktuin-groenten en fruit smaken heerlijk vinden alle tuinders. Zou met mijn armen vol groenten naar huis kunnen, maar de grote courgette neem ik aan in ruil voor een lekker receptje ‘energie en ontmoetingcourgette’.

Ontmoetingscourgette

Snipper een ui. Snijd de knoflook fijn. Snijd de courgette in halve plakken. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui 3 minuten op laag vuur. Voeg de laatste minuut de knoflook toe. Voeg de courgette toe en bak 5 minuten mee. Verkruimel een bouillontablet erover en voeg het water toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Maak de soep romig met kruidenkaas. Pureer die mee. Klaar binnen 20 minuten.