Een grote hoeveelheid zand moet ergens afgegraven worden om de landtongen in Drimmelen te gaan verhogen. Deze worden vervoerd en gestort op de landtongen. Zo moeten de huizen gebouwd gaan worden, zodat de bewoners geen natte voeten kunnen krijgen. Samen met de sloop van de huidige gebouwen en het bouwen zelf gaat dit voor enorm veel CO2-uitstoot zorgen. Dit is een van de redenen waarom SAMEN Drimmelen tegen het bouwplan De Rietlanden was.

Het bouwplan is heel goed voorbereid en op iedere zienswijze is een antwoord gekomen. Zo raadde Rijkswaterstaat het af, net zoals het waterschap en de provincie, samen met veel anderen. Maar toch laat de wethouder het plan doorgaan. Tussen de mazen van de wet en op het randje van het toelaatbare werden tegenstanders het riet in gestuurd. En hij kreeg hiervoor de meerderheid van de raad mee. Natuurlijk is hij lid van een van de partijen van de coalitie, dus die partij kon niet tegenstemmen. En dan wordt er een verbond gesloten met de anderen, onder andere de partij die zelfs de naam groen in zich draagt. Maar groen blijkt niet de grootste drijfveer te zijn. Daar is SAMEN Drimmelen voor.

Ja, dit is democratie en daar moeten we ons bij neerleggen. Naar ruimte voor water werd niet gekeken. Daar hadden de Rietlanden niets mee te maken, aldus de wethouder. Veel mensen uit Drimmelen-dorp vinden het wel goed zo. Nu kan hun dorpje zo blijven als het is. De inwoners die tegen waren verwachten een grotere stroom verkeer, ook door hun dorp, en nu komt er een tweede koeltoren bij, aldus een van de inwoners, doelend op het geplande hotel. Na 2031 zullen alle huizen boven de Standhazense Dijk uitsteken. Alleen de geplande drijvende woningen blijven beneden op het water liggen, in de schaduw van de woningen.

Tot de uitspraak van de Raad van State, waar vast mensen heen gaan, blijven we nog genieten van de dijk, met daarachter de ongerepte landtongen. Op naar het volgende ‘democratische’ proces. Heb je lef, doe dan met ons mee: www.samendrimmelen.nl.

Groeten,

Kees